środa, 23 maja 2012

Rabarbar w roli głównej



Kto nie lubi rabarbaru?... Mówi się, że smak i zapach kojarzy się z dzieciństwem, z domem na wsi, z babcią... Zapach rabarbaru niesie wspomnienia... A smak jest wyjątkowy, po prostu KWAŚNY! :)
Rabarbar jest warzywem i jest ponad 100 jego odmian. Jest popularnym warzywem w Wielkiej Brytanii. Pierwsze wzmianki o rabarbarze pochodzą z trzeciego tysiąclecia przed naszą erą, był wówczas używany w celach medycznych. W czasach wiktoriańskich Brytyjczycy sprowadzali go z Chin. To z tego okresu pochodzi przepis na słynne rabarbarowe  crumble, czyli rabarbar zapiekany pod kruszonką.
Można się zachwycić crumble obojętnie z jakimi owocami jest upieczone...:) Ja mam taki przepis który tyciu zmodyfikowałam. Polecam :)

     Crumble z rabarbarem :
Nastawić piekarnik na 180 stopni. 
Zrobić kruszonkę: 1 szkl. mąki pszennej, niepełna szklanka płatków owsianych ( ja używam musli takich z dodatkami), 3 łyżki cukru, 100g masła lub margaryny.
Przygotować nadzienie: kilka łodyg rabarbaru, 2 łyżki cukru brązowego ( lub zwykłego i tyle może być ile się lubi i w zależności od owoców), cynamon, rodzynki.
Przygotować naczynie żaroodporne, oczyścić rabarbar, pokroić, ułożyć w naczyniu, posypać cukrem, cynamonem i rodzynkami. Na wierzchu ułożyć kruszonkę i włożyć do piekarnika na 30 minut.


Podawać na ciepło. Można podawać z lodami i polane sosem...Rewelacja!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz