poniedziałek, 14 maja 2012

Miód z mniszka lekarskiego

Jak co roku przyszedł czas na zrobienie miodu z mniszka lekarskiego,potocznie nazywanego mleczem. Podaję przepis, z którego ja korzystam. Szperając w sieci można natknąć się na podobne.

Miód z mniszka lekarskiego
Zebrać 400 kwiatków bez łodyg. Ułożyć na białym papierze na 15 minut, poczekać aż wyjdą wszystkie czarne robaczki....Po tej akcji włożyć kwiatki do garnka, zalać 1l wody, wcisnąć 1 cytrynę i zagotować 15 minut. Odstawić na noc. Na  drugi dzień odcedzić kwiatki i wycisnąć dobrze, do otrzymanego płynu wsypać 1kg cukru i gotować ok. 2 godziny aż do zgęstnienia. Ciepły przelać do wyparzonych słoiczków, zakręcić szybko i odwrócić. Można też zapasteryzować jak ktoś ma obawy tak przez 10-15 minut w 90 stopniach.
I miód gotowy. Wyczytałam, że regeneruje wątrobę, podnosi odporność i wspomaga pracę trzustki. Brzmi nieźle...:) Smakuje też wyśmienicie...


Ja taki miód stosuję zimą do pierniczków, które robię w dużych ilościach jak i do innych wypieków. 

1 komentarz:

  1. Brzmi zachęcająco. Sądzę, że jeszcze uzbieram te 400 kwiatków. Jutro zbiory i do roboty :-) Napiszę co mi wyjdzie. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń